Sig hej til Helmer…

Share

Spidsgrisen har fået nyt besætningsmedlem.

Det er Helmer – en Raymarine(tidl. Autohelm) ST1000+ selvstyrer, som fremover skal hjælpe mig med at holde kursen når jeg sejler alene.

Det skulle egentlig være en smal sag at montere en selvstyrer men…

Som det ses af tegningen herunder(fra monteringsvejledningen) forventes båden at have en vis bredde i hækken og roret siddende under båden.
Men som i ved er Marsvinet spidst bagtil og roret er ovenikøbet monteret udenpå. Dermed er der faktisk ikke skrogbredde nok til at selvstyreren kan monteres som vist.

Så tænkehatten måtte findes frem, og der blev sat vand over til ”gode ideer”-kaffe…

Efter at have tænkt både dybt og bredt – og drukket meget kaffe – blev der kravlet rundt med tommestokken og vendt adskillige løsninger, som alle inkluderede montering af diverse nye beslag eller huller i båden, men det var ikke rigtigt godt…

Lettere presset faldt blikket nu på skinnerne til påhængsmotoren, måle måle, hmm – afstandene passede – måske kunne soklen monteres her. Jo mere jeg tænkte over det, jo rigtigere virkede det.
Så var det bare med at komme igang, der skulle bores 2 stk 12,5mm huller i den yderste skinne som er af rustfrit stål(2,5mm!). Efter at have tjekket og dobbelttjekket målene gik jeg igang og en time senere var soklen på plads.

Derefter skulle der bores en tap i rorpinden. Det medfører at der ikke længere er plads til rorpindsforlængeren på toppen, så det beslag blev flyttet ned på siden af rorpinden.
Selvstyreren sidder nu rigtig godt, fylder ikke i cockpittet og skipper ser frem til lidt ”assistance” ved pinden når spidsgrisen igen skal ud og plaske i de skønne danske farvande.

Så sig hej til Helmer! 😉

Leave a Reply