Gennakersejlads er lidt sjovere med et bovspryd

Share

Gennakeren – eller den asymmetriske spiler – er blevet vældig populær de senere år, både hos tur- og kapsejlere.

Meget nemmere at håndtere end en spiler, da man undgår spilerstagen. Og sjov at sejle med, fordi man er nødt til at skære lidt på slørbenene, hvilket er med til at give fart og dynamik.

En af de udfordringer der kan være med en gennaker er dog at den, især på brøkdelsriggede både, kan komme til at stå i vindskygge bag storsejlet. Moderne både er derfor ofte udrustet med et bovspryd. Enten fastmonteret, evt. udformet som en stævn platform, eller en teleskop stage, der kan trækkes ind i skroget, når den ikke bruges. Bovsprydet gør at sejlets hals flyttes ud foran båden, og derved kommer mere sejlareal fri af storsejlet.

Ældre både(d.v.s. fra før gennakerens “tidsalder”), som spidsgrisen, er ikke forberedt for dette, og jeg måtte derfor se på hvilke muligheder jeg havde…

På min gamle båd, havde jeg monteret en blok helt ude i stævnen. Det fungerede i og for sig fint, og sejlet kunne nemt sættes fra cockpittet. Men det gjorde også at jeg ikke kunne skære så dybt som jeg gerne ville, og der var ikke meget plads mellem forliget på gennakeren og forstaget, når jeg bommede.
På spidsgrisen ville jeg gerne have et bovspryd, så jeg kunne få mest muligt ud af gennakeren.

Jeg overvejede længe en fastmonteret løsning, men syntes ikke jeg kunne finde en udgave som også var elegant, og samtidig var jeg ikke vild med at have noget stikkende ud foran båden, når jeg er i havn.

Så jeg endte med at kigge på løsninger der kunne trækkes ind i båden.
En komplet ombygning, hvor stagen forsvinder ind i skroget forekommer mig alt for kompliceret og dyr, plus at det jo ville tage plads i forkahytten. I stedet valgte jeg et bovspryd som monteres på dækket, og som kan fjernes når den ikke bruges. Sådanne kan fås i flere udgaver, bl. a. fra Sparcraft og Selden.

Jeg valgte et gennaker bovspryd fra Selden. I brug føres stagen gennem et foret øje i stævnen, og bagenden fæstes på fordækket i et nedklappeligt beslag. Der er en line til gennakerens hals, som kan føres ned til cockpittet. Når stagen ikke er i brug kan den stuves som en almindelig spilerstage.

Der var dog en udfordring tilbage…
Spidsgrisens stævn er temmelig spids, og hvis jeg ikke skulle gå og snuble over den forreste ring til bovsprydet, ville den skulle monteres temmelig langt tilbage fra stævnen, hvilket ville betyde at jeg ikke fik fuld udnyttelse af længden.

Efter en længere tænkepause kom jeg på ideen om at montere den forreste ring i forpulpitten, helt fremme i stævnen. Aabenraa Marinecenter fik opgaven at ændre forpulpitten, og svejse ringen ind ved foden, som også blev forstærket. Bovsprydet sidder dermed lidt på skrå, så den forreste ende er præcist midtskibs, men jeg synes det ser lidt kækt ud, og resultatet blev lige som jeg havde ønsket mig! 😉

 

Leave a Reply