Påskesejlads med is og sne

Share

Langfredag bød på sol og temperaturer under frysepunktet. Men vinden var perfekt, så sejles der skulle der!

Det var tid at komme hjemover fra Augustenborg. Meldingen lød på 2-4 m/s fra sydøst og sol, tæt på perfekt når det er koldt. Skærtorsdag havde budt på sne hele dagen, og for første gang siden jeg sejlede båden derned, var temperaturen om natten under frysepunktet, -6 grader.

I en snedækket båd gled jeg derfor stille ud af havnen. Der var allerede vind, og jeg glædede mig til at komme ud og sætte sejl.

Uden for den smalle del, som leder ud af havnen, var der et stort område med blankt vand. Først tænkte jeg at der var vindlæ, men da jeg kom nærmere kunne jeg se at det var grødis.
Forsigtigt sejlede jeg ind i isen, og kunne konstatere at det gik fint med at sejle i “slush-ice”. Længere fremme blev isen dog til en fast flade, og jeg begyndte at overveje om det kunne lade sig gøre at komme ud, eller hvordan jeg skulle komme tilbage til havnen. Utroligt at det kunne fryse til på en enkelt nat. Da jeg sejlede herned for en uge siden var der jo ingen is…
Heldigvis var isen ikke så tyk, og jeg kunne stille trykke mig igennem, Men jeg var virkelig lettet da jeg igen var ude af isen, og kunne se krusninger på vandet.

Hurtigt op med sejlene – ihverfald storsejlet…

En ny oplevelse ventede nu på mig, nemlig at tovværk fryser!
Opkvejlet tovværk var svært at få løsnet op, og jeg have en del besvær med at rulle fokken ud, da rullelinen, som er endeløs, og vender 180 grader i hver ende, var temmelig stivfrossen og ikke ville med rundt.

Men op kom sejlene, og det var skønt vejr. Nu var det tid til en kop kaffe, med snuden vendt mod solen, og med “Auto-Helmer”ved roret. Farten var 4,5-5 knob, så det gik hurtigt op igennem Augustenborg og senere Als fjord. 😉

Ud for Dyvig flovede vinden, og jeg gav mig til at skovle sne. Solen havde løsnet det fra dækket og jeg kunne fjerne det meste som store flager. Det er første gang jeg har skovlet sne til søs!

Rundt Varnæshoved kom vinden tilbage, nu fra øst, så det gik med spilet fok in mod Skarrev.

Længere inde på fjorden blev det svært at holde fokken flyvende, så jeg rullede den ind, og fortsatte for storsejlet alene. Nu kunne jeg så få ryddet lidt op, og gjort klar til at gå i havn.
Ud for den grønne bøje tog jeg storsejlet ned. Det var ikke behagelig at have stævnen op mod den kolde vind – godt at jeg ikke havde skullet krydse hele vejen!

Inde i havnen stod Jesper klar til at “gribe” mig. Det er bare super dejligt at blive taget imod, og jeg kvitterede med en kop kaffe. 😉
 

Se turen og tracket på Keep Sailing

 

Leave a Reply