En ankerliggers bekendelser

Share

Bragt i Keep Sailing Magasinet, maj 2014.

Lad mig starte med at lå det fast – jeg elsker at ligge for anker!

Jeg elsker at slutte en god dag på havet med at søge ind under kysten, og finde et sted at ”droppe krogen”.
Når dækket er klaret op, falder der en dejlig ro over båden, og det er som om der bliver skruet op for naturen. Man bemærker duftene fra land og hører fuglene. Der går måske nogle marsvin længere ude og pruster, fisk springer. Og der er ikke meget andet at gøre end at slappe af og nyde det, bade rundt om båden, hygge sig, og drømme om næste dags sejlads.

En Forudsætning for vellykket ankring er at man har et passende anker med rigelig kæde eller blytov, at man vælger en kyst med fralandsvind, og har orienteret sig om hvordan vejret udvikler sig til næste dag.
Jeg søger som regel også steder med en ”flad bund”, d.v.s. uden de store dybdeforskelle, og med gode bundforhold.
Som det næste er et solsejl og en god badestige noget af det vigtigste, som er med til at gøre livet på ankerpladsen behageligt.

Når man skal sove for anker kan man godt have lidt ”kriller i maven”, for hvad nu hvis båden begynder at drive?
Jeg bruger som regel både ankeralarmen i min søkortplotter og KEEP SAILING ankeralarm app’en på mobilen. Jeg bliver af og til vækket af en alarm om manglende GPS-signal eller en upræcis position, men det giver mig tryghed at vide at jeg også bliver vækket hvis båden begynder at drive.

Som bruger af KEEP SAILING kan du opdage nye ankerpladser både på hjemmesiden og på din mobil. På den måde kan du altid finde et godt sted selvom du er i fremmed farvand.
Du kan også selv oprette og dele dine bedste ankerpladser med de andre brugere, samt skrive kommentarer og tips på de ankerpladser du kender. Meld dig evt. også ind i KEEP SAILING klubben ”På krogen”, og vær med til at dele tips og tricks, samt erfaringer om ankring med andre sejlere.

Jeg vil slutte med at opfordre alle til at tage en nat ”på krogen” i sommer.
I vores travle elekroniske hverdag er det blevet super trendy at være ”offline”, og intet sted er du det bedre eller mere, end for anker ved en af vore kyster.

Så kom ud og nyd stilheden og få nye naturoplevelser – det er stærkt vanedannende!